Gift, internert og deportert
Rundt 3000 norske kvinner giftet seg med tyskere under – eller like etter krigen. Etter krigen ble disse fratatt sitt norske statsborgerskap og deportert til Tyskland. Stortinget vedtok en grunnlovsstridig lovendring med tilbakevirkende kraft for å kunne gjennomføre dette. Ingen andre grupper ble straffet slik, verken NS-medlemmer, frontkjempere eller andre landssvikdømte.
Else Huth
Kilden til historien hennes er boka Tyskerjentene – historiene vi aldri ble fortalt av journalist og forfatter Helle Aarnes (Gyldendal, 2009).
Else Huth fra Sarpsborg var tidlig i tjueåra da hun ble kjæreste med den tyske politimannen Erich Gabler under krigen. Det var kjærlighet ved første blikk. Familien hennes var motstandsfolk og tok datterens valg svært tungt. Faren brøt med Else, mens moren opprettholdt en viss kontakt.
Ved krigen slutt ble Else oppsagt fra jobben i
på dagen, fordi hun var kjærest med Erich. Han ble internert, og Else og flere andre jenter snek seg inn i leiren flere ganger. Else hadde et gjemmested under gulvet i fangebrakka, men ble oppdaget, arrestert og internert på en skole i Kongsberg sammen med andre som var anklaget for landssvik.Hun opplevde mye hat og ble kalt “deutsche Hure”. Hun ble også truet med klipping, men slapp unna. Sammen med flere andre internerte kvinner ble Else paradert til spott og spe gjennom gatene i Kongsberg på vei til arbeid. Kvinnene var blitt satt til å vaske bygninger der tyskerne hadde hatt tilhold under krigen.
I oktober 1945 giftet Else og Erich seg, og de ble internert i en leir for norsk-tyske ektepar i Brevik. Etter et år i leiren ble de deportert til Tyskland. Forholdene i Tyskland var forferdelige og familien sultet. De hadde mange tøffe år med arbeidsledighet og nød. Til sammen fikk Else og Erich tre barn.
Etter hvert fikk Else og Erich et godt liv sammen i Tyskland. De levde samme til han døde i 1993. Hun hadde fått et godt forhold til familien i Norge og ble godt mottatt da hun besøkte hjemlandet. Else selv ønsket aldri å søke om å få tilbake det norske statsborgerskapet eller flytte tilbake til Norge, men en av sønnene hennes flyttet til Norge i voksen alder. Else døde i 2008.
Behandlingen Else og de andre tyskerjentene var et brudd med rettsstatens verdier. Hun brøt ingen lov, og ble ikke tiltalt eller dømt for noe lovbrudd.
Else og mange andre tyskerjenter fikk ikke den politibeskyttelsen eller rettshjelpen de hadde krav på. De ble straffet både av staten og av sivile gjennom mobbing.
De ble satt til tvangsarbeid uten lov og dom. Else ble utsatt for selvtekt, internering, tap av statsborgerskap og deportasjon.
Utforsk våre kilder i vår søkbare database.